Tips om pluis te temmen – Let op: voor laag poreus haar!

Tips & tricksLeave a Comment on Tips om pluis te temmen – Let op: voor laag poreus haar!

Tips om pluis te temmen – Let op: voor laag poreus haar!

Tips om pluis haar te temmen bij laag poreus haar.

Hier een aantal trefwoorden die zowel in de was- als refresh routine belangrijk zijn bij laag poreus haar:

  1. Warmte
  2. Water (hydratatie)
  3. Wet plopping
  4. Bowl method
  5. Deepco
  6. Moisture (product)
  7. Clarify

Wat betekent het als jouw haar laag poreus is?

Bij laag poreus haar zijn de haarschubben dicht. Hierdoor hebben product (moisture) én water (hydratatie) weinig tot geen toegang tot de haarschacht. Gevolg hiervan is dat het haar sneller gaat pluizen door te weinig voeding.

Hoe zorg je ervoor dat laag poreus haar gevoed wordt?

De bovengenoemde trefwoorden worden één voor één uitgebreid uitgelegd. Door het toepassen van deze trefwoorden gaan de haarschubben open en kan laag poreus haar gevoed worden.

  1. Warmte: Zowel bij het natmaken als het uitspoelen van je haar is warmte erg belangrijk. De warmte zorgt er namelijk voor dat de haarschubben open gaan. Let op: Geen heet water! Met het föhnen of diffusen idem. Maak gebruik van de warmte, zodat het product en het vocht nog dieper kunnen nestelen in de haarschacht! Met koud water of koude lucht afsluiten? Dat hoeft niet met lage porositeit. Zodra je klaar bent, koelt je haar vanzelf af en hiermee sluiten de haarschubben vanzelf.
  2. Water (hydratatie): is onmisbaar in de was-, refresh- en stylingsroutine! Wil je een dry refresh doen? Dus zonder het haar nat te maken? Dat kan, maar het stylingproduct wat je gebruikt moet dan wel een waterige substantie zijn. Hoeveelheid product: normaal tot veel. Wil je damp refresh doen? Stylingproduct moet waterige substantie zijn. Hoeveelheid product: normaal. Bij wet refresh hoeft het stylingproduct niet waterig te zijn. Hoeveelheid product: weinig tot normaal.
  3. Wet plopping: Wat is wet plopping? De naam zegt het al. Het gaat om de natte variant van ploppen. Dit betekent dat als je alle stylers op zeiknat haar hebt aangebracht je dan niet met een katoenen T -shirt, een microvezel handdoek of een hydrofiele luier je haar wikkelt. Nee, in plaats daarvan wikkel je natte haren in een badmuts of een plastic zak. Een half uur is een goed uitgangspunt om mee te beginnen. Na de wet plopping kun je het overtollig vocht nog voorzichtig af deppen of scrunchen met een katoenen T-shirt, een microvezel handdoek of een hydrofiele luier.
  4. Bowl method: Wat is bowl method? Bij de bowl method gebruik je een kom om je haren in je routine lekker nat te kunnen maken. Dit werkt heel goed op laag poreus haar én je kan mooie clumps zonder pluis creëeren. Het kan zijn bij het aanbrengen van een conditioner of bij de stylers (stylingproducten). Wat doe je in de kom? Warm water of een mix met wat product erin. Ultieme hydratatie en moisture!
  5. Deepco: Gebruik regelmatig (lees: wekelijks) een deep conditioner. Het doel van een deep conditioner is het haar voorzien van moisture. Een deep conditioner hoor je wat langer in je haar te laten intrekken dan een paar minuten. Afhankelijk van de gebruiksaanwijzing per deep conditioner en merk. Om het proces te versnellen kun je warmte toevoegen door een heat cap op te doen.
  6. Moisture (product): Met moisture bedoel ik producten met vochtinbrengende ingrediënten. Deze zijn nodig om het haar te voeden en tegelijkertijd daar op de plek te houden.
  7. Clarify: Clarify is het extra reinigen van je haar en hoofdhuid. Dit doe je als je build-up hebt en/of je haar vreemd doet. Dit kun je op verschillende manieren doen: 1. Met een sulfaten shampoo (bijvoorbeeld na gebruik van niet-CG producten die siliconen bevatten). 2. Met CG shampoos waarop duidelijk staat vermeld dat het een clarifier oftewel een reiniger is. 3. Met een appelazijn spoeling, is kant en klaar te koop. Dit kun je ook zelf thuis te maken, als een DIY recept.

Waarom hebben mensen met een lage porositeit sneller last van een proteïne overload?

Dit komt omdat laag poreus haar merendeel bestaat uit proteïne. Als je meer proteïne toevoegt, dan ontstaat er gauw een proteïne overload. Een proteïne overload bij laag poreus haar ontstaat er heel veel pluis. Het lijkt sterk op moisture overload, maar met één heel groot verschil: Als je een pluk haar beetpakt, tussen je vingers houdt en dan weer loslaat dan zie je dat elk haartje afzonderlijk van elkaar langer terugveert.

Hoe herken je een moisture overload bij lage porositeit?

Moisture overload bij laag poreus haar kun je het beste herkennen als het haar vochtig tot nat is. Er zit een enorme stretch in. Het lijkt wel kauwgom!

Zowel bij proteïne- als moisture overload pluist het haar ontzettend!

Hoe groeit krullend haar vanuit de wortel?

Krullend haar komt niet recht uit het haarzakje , maar schuin. Hierdoor ontstaat de krul. Hoe meer haren schuin uit de haarzakjes komen en dan nog eens in verschillende richtingen, hoe meer volume men heeft! Pluis vooral aan de bovenkant kunnen nieuwe haartjes zijn die aan het groeien zijn.

Genetisch bepaald

Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat het genetisch bepaald is. In dit geval spreken we niet over pluis, maar over kroes. In dit artikel spreek ik niet over kroes. Het is een gevoelig onderwerp in de (Curly) wereld. Mijn tip is om pluis haar niet te definiëren als kroes.

Dit is enorm veel informatie wat ik geschreven heb. Laat het rustig tot je doordringen. Mochten er nog vragen of onduidelijkheden zijn dan zie ik het graag hieronder bij de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top