Hoe ik mijn hoofdhuid verzorg

Tips & tricksLeave a Comment on Hoe ik mijn hoofdhuid verzorg

Hoe ik mijn hoofdhuid verzorg

Vóór de Curly Girl Methode

Een paar jaar geleden had ik last van roos, uit het niets leek het wel. Ik gebruikte vooral de Andrélon producten, vooral de shampoo, de conditioner en de control creme van de Perfecte Krul lijn. Ik heb last van een droge en gevoelige (hoofd)huid. In vlagen had ik last van eczeem.

Ik heb ongeveer begin 2018 de switch gemaakt van Andrélon producten naar de producten van De Tuinen: De Dode Zee shampoo en conditioner. Het verschil was meteen zichtbaar! Na de eerste wasbeurt was de roos weg! Als stylingproduct gebruikte ik de leave in en dergelijke van Aunt Jackie’s uit en gebruikte ik wax van het merk ORS of Biosilk.

Al met al deed ik maar wat, alles uitproberen en kijken hoe mijn hoofdhuid zou reageren op bepaalde producten en merken. Mijn hoofdhuid was de indicator: Bepalen of de gebruikte haarproducten wel goed mij zijn.

Ik borstelde mijn haar haast niet, ik gebruikte mijn vingers om mijn haar te ontklitten onder de douche. Als ik mijn haar borstelde, borstelde ik mijn haar droog. Ik verloor best veel haar tijdens het borstelen.

Twee tot drie keer per week waste ik mijn haren, altijd met shampoo. Ik vond dat normaal niet elke dag mijn haren te wassen.

Sinds de Curly Girl Methode

Sinds augustus 2019 ben ik online op onderzoek gegaan wat de Curly Girl Methode inhoudt… Belangrijke hoofdregel: Geen haarproducten meer gebruiken die sulfaten, siliconen, parabenen en uitdrogende alcoholen bevatten.

Ik leerde welke haarproducten wel en niet te gebruiken. Verschillende methoden/technieken toe te passen. Zo ook de hoofdhuid met een Zenner handgrip borstel te masseren na het aanbrengen van een cleansing conditioner (Co-wash). Het doel: Een eventuele build-up en viezigheid los te masseren van de hoofdhuid zodat je hoofdhuid na het uitspoelen weer gezond aanvoelt en eruit ziet.

Zo las ik ook dat het goed is je hoofdhuid regelmatig (elke dag of een paar keer per week) met olie te masseren om voornamelijk de haargroei te bevorderen. Ik masseer mijn hoofdhuid altijd de avond voor een geplande washday! Hierbij gebruik ik de Denman brush om de olie goed te verdelen. Ik gebruik de Argan Haarolie van de Tuinen.

Oh droog borstelen a no go? Oeps! Volgens de Curly Girl Methode mag je alleen borstelen als je haar nat is en nadat je de conditioner hebt aangebracht. Welke borstel is de beste je haren te ontklitten? Ik ontdekte de 2 in 1 functie (ontklitten en creëren van kruldefinitie) van de Denman brush D3 7-Row én de Tangle Teezer. Een borstel om te ontklitten! Sinds ik deze twee borstels gebruik, is mijn haaruitval tijdens het borstelen stukken minder geworden!

De Denman borstel D3 7Row
De Tangle Teezer

Momenteel was ik mijn haren ongeveer één keer in de twee weken met een CG-vriendelijke shampoo. Tussendoor doe ik een co-wash (bijvoorbeeld met een cleansing conditioner) of een deepco (een deepconditioner die je haar voedt) tijdens mijn Refresh dagen, zodat ik de washdays mét shampoo zo lang mogelijk kan uitstellen.

BounceCurl Cleansing Conditioner

Conclusie

Wat betreft de verzorging van de hoofdhuid:

1. Zorg dat je haarproducten gebruikt die enerzijds de hoofdhuid voeden en anderzijds de hoofdhuid schoonmaken

2. Regelmatig de hoofdhuid met olie in masseren, onder andere de haargroei te bevorderen en de hoofdhuid soepel te houden

3. Op de juiste manier borstelen, met beleid. Rustig borstelen zonder kracht. Begin van onderen naar boven te borstelen

4. Gebruik een goede borstel. Verdiep je (online) in de verschillende verkrijgbare borstels. Wat spreekt jou het meest aan? Check de reviews. En maak dan je keuze.

5. Gebruik zo min mogelijk shampoo. Vervang je shampoo voor een conditioner die de hoofdhuid en het haar alsnog grondig reinigt

Doe vooral wat voor jou het beste lijkt. De Curly Girl Methode is een richtlijn.

YouTube:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top